Karim sitter tillbakalutad i en stol utanför kiosken och kollar nöjt på sin mobil.

När ska man byta mobil?

Här reder vi ut hur länge en mobil bör hålla, vad som gör att den åldras – och inte minst vad kan du själv göra för att förlänga livslängden på din mobil.
Ung kvinna använder mobil

När är det dags att byta mobil?

Det kan vara lockande att ha det senaste, men att skaffa ny mobil varje år är ju varken ekonomiskt hållbart eller särskilt miljövänligt. Men förr eller senare blir det mer praktiskt och ekonomiskt att köpa en ny. Här är några signaler på att det kan vara dags:
  • Säkerhetsuppdateringarna upphör: Om din mobil inte längre får säkerhetsuppdateringar kan du bli sårbar för virus och andra hot.
  • För dyrt att reparera: Om kostnaden för att reparera mobilen är för hög i jämfört med vad den är värd kan det vara dags att skaffa en ny istället.
  • Mobilen uppfyller inte dina behov: Om du upptäcker att din mobil inte längre klarar av de appar och funktioner du använder dagligen är det förmodligen läge för en uppgradering.
Genom att ta hand om din nuvarande mobil kan du däremot förlänga livet på den och spara pengar i längden. Dessutom håller dagens mobiltelefoner ofta länge och får även säkerhetsuppdateringar under många år.
En mobil på ett bord.

Mobiltelefoners normala livslängd

En genomsnittlig mobiltelefon har idag en livslängd på omkring 2–4 år. Det är dock ingen exakt siffra, eftersom livslängden kan variera en hel del beroende på saker som batteriets prestanda, mjukvarans uppdateringar och telefonens hårdvara. Tekniken och mobilernas hållbarhet har förbättrats mycket genom åren. De flesta moderna mobiler är byggda i tåliga material och har goda förutsättningar att kunna uppdateras längs vägen. Processorer och annan hårdvara är kraftfullare, vilket gör att telefonerna kan hantera nya appar och operativsystem under en längre tid. Samtidigt har tillverkarna blivit bättre på att släppa regelbundna säkerhetsuppdateringar, så att även äldre modeller kan hänga med längre. Googles Pixelmobiler får exempelvis uppdateringar i hela sju år från releasedagen. Men även om mobiler blir mer hållbara, finns det ändå saker som gör att en telefon kan kännas gammal eller långsam.
trasig mobiltelefon
Sämre batteritid: Litiumjonbatterier, som de flesta mobiler använder, tappar i kapacitet ju mer de laddas och laddas ur. Efter ungefär 500 laddningscykler har batteriet vanligtvis tappat en märkbar del av sin ursprungliga kapacitet. Det innebär i praktiken att batteriet kan börja kännas sämre efter 1–2 år. Men det behöver såklart inte betyda att hela telefonen behöver bytas ut. Inga nya funktioner: Operativsystem som iOS och Android får nya funktioner och förbättringar med jämna mellanrum. Uppdateringar kräver ofta mer kraftfull hårdvara, vilket gör att äldre mobiler kan ha svårt att hänga med. Det betyder att du kan gå miste om de senaste funktionerna om du har en äldre mobil. Skador och slitage: Olyckor händer oss alla, även om vi är försiktiga. Skärmsprickor är en av de vanligaste skadorna som kan påverka hur telefonen fungerar. I många fall kan skadorna repareras, men det kan kosta en hel del. Slut på lagringsutrymme: Nya mobiler har ofta gott om lagringsutrymme, men med tiden fylls det på med appar, foton, videor och annat innehåll. När lagringsutrymmet är fullt behöver du radera filer för att få plats med nya, vilket kan kännas besvärligt. För lite prestanda: Om din mobil börjar kännas långsam, ofta blir varm utan tydlig anledning eller om appar tar lång tid att öppna kan det bero på att processorn och RAM-minnet inte längre räcker till för att hantera dagens appar och uppdateringar.
Byte av batteri i mobiltelefon

Så förlänger du livet på mobilen

Trots att mobiler oundvikligen åldras finns det mycket du kan göra för att förlänga livet på den och få ut så mycket som möjligt av din investering. Här är några tips!

1. Skydda mobilen med skal och skärmskydd

Att använda ett skyddande mobilskal och skärmskydd är ett superenkelt sätt att förlänga mobilens livslängd. Det skyddar mot stötar, fall och repor som annars kan påverka telefonens funktion. Ett bra skal och ett robust skärmskydd kan göra stor skillnad och förhindra dyra skärmbyten.

2. Ladda batteriet på rätt sätt

För att maximera batteriets livslängd bör du undvika att låta det ladda ur helt eller att ha telefonen i laddaren för länge. Det bästa är att hålla batteriet mellan 20 % och 80 % när det går, eftersom det minskar slitaget på batteriet. Undvik alltså helst att låta mobilen ligga på laddning över natten.

3. Rensa mobilen regelbundet

Det är aldrig fel att städa mobilen emellanåt. Ta bort appar du inte längre använder, rensa onödiga filer och säkerhetskopiera bilder och videor till en molntjänst eller till datorn. Detta frigör lagringsutrymme och gör att mobilen fungerar bättre överlag.

4. Uppdatera mjukvaran

Se till att alltid installera de senaste mjukvaruuppdateringarna. Dessa uppdateringar innehåller ofta viktiga säkerhetsförbättringar och optimeringar som kan förbättra din mobils prestanda.

5. Byt batteri istället för mobil

Som tidigare nämnts är batteriförsämring en av de vanligaste orsakerna till att en mobil börjar kännas gammal. I stället för att köpa en helt ny mobil när batteriet börjar ge upp kan det vara en bra idé att bara byta batteri. Det är oftast betydligt billigare än att köpa en helt ny telefon.